Dansk regjeringskrise.



danskSFDet er ikke mer enn 14 dager siden jeg skrev et innlegg med tittelen, «Oppvask på Christiansborg». http://roynormann.com/2014/01/16/oppvask-pa-christiansborg/.

Der Helle Thorning-Schmidt og Annette Vilhelmsen var gjenstand for sterk kritikk i Folketinget, men om en helt annen sak enn dette.

Den gangen slapp de med skrekken og noen riper i lakken. Helle Thorning-Schmidt for sine synder og Annette Vilhelmsen for sine synder. Men som alltid i politikken så dukker det opp nye ting å være uenige om.

Nå fjorten dager senere brast demningen for Annette Vilhelmsen og SF. De ville ikke svelge flere kameler, og valgte derfor å forlate regjeringen.

Ble latterliggjort av mediene.

Danske aviser er nådeløse mot Annette Vilhelmsen og partiet Socialistisk Folkeparti (SF) dagen etter at partiet gikk ut av regjering og Vilhelmsen trakk seg som partileder. SF har sittet i regjering med Sosialdemokratene og Radikale Venstre siden 2011. Partiet er redusert til en politisk vittighet», skriver Politiken.

«SF er redusert til en «politisk vittighet». «Et farseaktig forløp». «Gikk i oppløsning foran rullende kameraer». «Vil ikke bli savnet». Socialistisk Folkeparti (SF) er SVs danske søsterparti. Partiet har 16 av 179 mandater i Folketinget.

Partiet har de siste to årene deltatt i Helle Thorning-Schmidts trepartiregjering, der det har hatt 6 av 23 ministre. SF har i regjeringen støttet en foreslått kapitalutvidelse i Danmarks største energiselskap Dong Energy. Som vil gi den multinasjonale banken Goldman Sachs 19 prosent av aksjene i selskapet.

Vilhelmsen_818941aTorsdag forlot SF den danske regjeringen bare minutter før partiet skulle stemme over et forslag om å utsette salget av en andel av statens aksjer Dong Energy til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

Den amerikanske investeringsgiganten GS er omstridt etter sin rolle i finanskrisen, og direkte uspiselig for en del av SFs medlemsmasse.

I går skrev danske aviser om det dramatiske døgnet, og SF ble plukket fra hverandre. Politiken beskrev SF som en klamp om foten for den danske regjeringen.

«SF er redusert til en politisk vittighet, og heretter blir det vanskelig å ta partiet på alvor. Men det er en fordel for regjeringen at den slipper SF, som med unntak av transportminister Pia Olsen, ikke vil bli savnet av mange.

Berlingske Tidende kaller SF fall for «politisk amatørmessig» og sier Helle Thorning-Schmidt heretter vil få arbeidsro. «Nå blir det færre interne stridigheter, SF var ikke modne nok til å være i regjering», skriver Berlingske.

Striden om salget til GS utløste politisk stillingskrig blant regjeringspartiene i Danmark. Vilhelmsen hadde på forhånd truet med å trekke seg hvis en av hennes partimedlemmer ville stemme ja eller blankt om forslaget om å utsette salget.

EKSTRA BLADETPartiet Enhedslisten, med Marianne Vestager, som ligger til venstre for SF, foreslo at Folketinget skulle utsette behandlingen av kapitalutvidelsen.

Det ble avvist, og et flertall i Folketinget stemte senere for å selge deler av Dong Energy. Enhedslistens forslag utløste imidlertid åpen splid i SFs folketingsgruppe.

Enhedslisten – De Rød-Grønne, oftest bare Enhedslisten (EL), er et sosialistisk, kommunistisk og grønt politisk parti i Danmark. Partiet er det mest venstreorienterte i Folketinget, hvor det har 12 mandater.

Partiet ble dannet i 1989 som en valgallianse mellom Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti og Socialistisk Arbejderparti, men gradvis ble det et eget parti.

Thorning-Schmidt advarte på sin side at hun ville kaste partiet ut av regjeringen, dersom de ikke var lojale mot regjeringens beslutning. Torsdag besluttet SF å trekke seg fra den rødgrønne regjeringen. Samtidig kunngjorde Annette Vilhelmsen at hun går av som partileder for SF.

astrid-krag

Astrid Krag og Helle Thorning-Schmidt blir nå partifeller. Nåværende sundhedsminister Astrid Krag skifter fra SF til Socialdemokraterne. Det skjer, etter at SF har forlatt regjeringen på grunn av Dong-sagen.

»SF er redusert til en politisk vittighet som det blir vanskelig å ta alvorlig igjen. Men kanskje kan det bli en fordel for regjeringen, at den nå slipper av med et drivanker som med få unntagelser, som transportminister Pia Olsen Dyhr, ikke vil blive savnet av mange«.

Det ble fort tynnet ut i ledelsen til SF. Allerede onsdag aften forlot den ene av SFs to nestformenn, Peter Westermann sin post.

Torsdag annonserte formann Annette Vilhelmsen (SF) sin stopp, og fredag valgte partiets andre nestformann Mette Touborg (SF) å gjøre det samme.

»Nå forlater noen av amatørene i hvert fall manesjen, de fleste formentlig for siste gang. Og regjeringen kan kanskje reetablere 90-årenes felles forståelse uten helt så mye sagmugg og hornmusikk«.

Da sundhedsminister Astrid Krag torsdag meddelte, at hun forlot SF for å søke opptagelse i den sosialdemokratiske folketingsgruppe, ble det for mye for Pernille Frahm (SF), som på sin facebook profil skrev: »Endnu en rotte forlader skuden”. Noe hun senere beklaget i sterke ordelag fra talerstolen.

»Politisk amatørisme«.

Berlingske kaller SF’s fall for »politisk amatørisme, så man tar seg til hodet«. Men det var den riktige beslutning å forlate regjeringen, da SF ikke var modent nok til å løfte oppgaven.

»På kort sikt kan SF’s farvel til regjeringsansvaret vise seg å være en styrke for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hennes resterende regjering. De interne stridigheter vil være færre«, skriver Berlingske.

Nye ministre allerede på fredag?

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Radikale Venstres leder Margrethe Vestager skal etter planen presentere sin nye regjering senere på fredag. Da har hun frem til nå foretatt hele 16 utskiftninger siden 2011.

Thorning-Schmidt må blant annet finne ny utenriksminister, miljøminister, sosial-, barne- og intergrasjonsminister, finansminister og transportminister. Men finner hun flere som vil være klovner i dette sirkuset?

Kategorier:Politikk, SamfunnslivStikkord:, ,

bloggen er lagt ned, Roy er død